Sanat ve İletişim ilişkisi

 



Sanat, genelde insanların duygu,düşünce ve fikirlerini bir olgu üzerinden yansıttıkları iletişim yoludur. Sanatın bir iletişim şekli olmasının nedeni , sanat eserine bakarak, sanat eserini oluşturan kişinin yansıtmak istediği duygu ve düşünce durumunu, esere bakan kişinin anlayabilme olasılığının yüksek olmasıdır. Sanat eserleri aynı zamanda yapıldıkları döneme ait izler taşırlar ve o dönemde yaşanmış olan olayları yansıtırlar. Bu sebeple o dönemler hakkında daha geniş çaplı bilgilere ulaşmamızı sağlarlar. Yani Sanat, aslında geçmişle iletişimimizi meydana getiren bir olgu da sayılabilir. Geçmişte yaşanan şeyler duygu olarak en iyi sanat yoluyla insanlara yansıtılabilir. Çünkü sanatta yanıltmaca ve aldatmaca olamaz. Sanat insanın içindekini gizleyemeden yansıttığı en güvenilir kaynak yerine konulabilir. 



Sanatın ülkesi yoktur. Sanat bütün insanlığın evrensel olarak kullandığı ve iletişim kurduğu bir dil sayılır. Duyguların coğrafyası yoktur. Bu nedenle farklı ülkede meydana gelmiş bir sanat eseri, tamamen zıt ülkede yaşayan herhangi bir birey için aynı hisleri çağrıştırabilir. Sanat anlayışı ırklara, ülkelere ve kişilere göre değişebilir nitelikte olmasına rağmen iyi bir sanat eserinde hissedilen şey genelde tüm insanlık için ortak olandır. Bütün insanlar belli bir sanat eseri ortaya koymayabilir fakat bir sanat dalına ilgi duyarak, o sanatın insanda uyandırmaya çalıştığı hislere ayak uydurabilirler.Sanat yapmayan insanlar, herhangi bir sanat için ilham oluşturabilir ve insanlarla bu şekilde bile iletişime geçebilir. Çünkü o insanın ilham kaynağı olduğu sanat eserine  bakarak o insanla empati kurarak aynı şeyleri hissedebiliriz.

Sanatı insanın benliği üretir. Sanatçı doğaya ait olan dili kendi sanat diline çevirerek uyarlar. Sanat insanın kendi benliği ile yaşadığı iletişim dışa vurumu olarak sayılabilir. Alıcı her zaman farklı bir birey olabilir ama sanatçının vermek istediği mesaj hissettikleri ve düşündükleridir.

İnsanın yaptığı her şeyin temelinde iletişim bulunur. Yaptığımız her davranışı aslında belli bir iletişim amacı güderek yaparız. İletişim gibi sanatta insanlığın dünyanın her alanında kullandığı ve karşılaştığı bir olgudur. Bu nedenle insan yaşantısının temelini oluşturan iki olgunun birbirinden ayrı olması düşünülemez.


Popüler Yayınlar